Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Σουν Τζου και πού πρέπει να εστιάζονται οι στρατηγικές ικανότητες του υποψηφίου




Της Αναστασίας Δουκάκη,
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο Σουν Τζου είπε: «Η πιο σπουδαία στρατηγική ικανότητα είναι να υποχρεώνεις τον εχθρό να διασπείρει τις δυνάμεις του και στη συνέχεια να συγκεντρώνεις μεγαλύτερες δυνάμεις εναντίον κάθε κομματιού διαδοχικά.»

Μην προσπαθείτε να νικήσετε μονομιάς τον αντίπαλό σας. Η υπομονή όταν καταστρώνετε τη στρατηγική σας είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Μην πανικοβάλετε. Αρχίστε, μόλις συνειδητοποιήσετε την απειλή, να συγκεντρώνετε τις δυνάμεις σας και να ερευνάτε διαδοχικά κάθε πιθανό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να συγκεντρώνει ο αντίπαλός σας. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να εξαπολύσετε την επίθεσή σας, να θέσετε στο τραπέζι τα επιχειρήματά σας, και να αναγκάσετε τον αντίπαλο υποψήφιο να διασπείρει τις δυνάμεις του. Έτσι, θα μπορέσετε να νικήσετε διαδοχικά, μία προς μία, κάθε πιθανή επίθεση εναντίον σας.

Ο Σουν Τζου είπε: «Οι στρατηγοί που έχουν λίγη πείρα επιδιώκουν να προστατέψουν κάθε σημείο, ενώ εκείνοι που ξέρουν καλύτερα το επάγγελμά τους, έχοντας μπροστά στα μάτια τους μόνο τον κύριο αντικειμενικό σκοπό, φυλάγονται από ένα αποφασιστικό χτύπημα και αποδέχονται μικρότερες ατυχίες (μικρότερους κινδύνους) για να αποφύγουν μεγαλύτερες.»

Δεν πρέπει η πρόληψη κρίσεων να σας γίνει εμμονή. Κακοτυχίες και εκπλήξεις είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν. Ο αγώνας κερδίζεται στον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριστείτε. Ο στόχος σας είναι η προώθηση της υποψηφιότητάς σας και η νίκη, και ο υποψήφιος πρέπει να παραμένει προσηλωμένος στο στόχο αυτό. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει με τη σωστή προετοιμασία και πρόληψη να αποφύγει μεγάλα χτυπήματα κάτω από τη μέση που ενδεχομένως να προετοιμάζει ο αντίπαλος. Να θυμάστε ότι ο έλεγχος δε χάνεται από μια μόνο μικρή στραβοτιμονιά.

Ο Σουν Τζου είπε: «Εάν δεν ξέρουμε το χώρο στον οποίο ο εχθρός σκοπεύει να συγκεντρωθεί ή την ημέρα κατά την οποία θα αρχίσει η μάχη, θα χάσουμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η ενότητά μας, γιατί θα είμαστε απασχολημένοι με τις προπαρασκευές μας για την άμυνα, ενώ οι θέσεις που θα κρατούμε δεν θα είναι ασφαλείς.»

Οι κανόνες της στρατηγικής του Σουν Τζου είναι απλοί. Μπορεί εύκολα να τους μάθει κανείς. Το θέμα όμως είναι να τους υιοθετήσει. Να καλλιεργήσει ο υποψήφιος την ικανότητα να ηγείται της ομάδας του, να κρατάει τα πλεονεκτήματά του ως «άσσους στο μανίκι» και να διαχειρίζεται την κρίση όταν ξεσπάσει επίθεση εναντίον του. Πρέπει ο υποψήφιος και ιδιαίτερα η ομάδα του να έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά ώστε να γνωρίζουν τις κινήσεις του αντιπάλου και να είναι άρτια προετοιμασμένοι για όποια πιθανή επίθεση. Έτσι, όχι μόνο ο υποψήφιος θα νιώθει ασφαλής, αλλά θα μπορεί να δείξει πιο άνετα την υπεροχή του και να κερδίσει το προβάδισμα στο αγώνα δρόμου προς την κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: