Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ένας δήμαρχος προς μίμηση



Μετά τη δολοφονία του αμούστακου Αλέξη πρωτοφανής έκτασης κοινωνικές ταραχές εκδηλώθηκαν, με επίκεντρο την Αθήνα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Βανδαλισμοί, λεηλασίες, βιαιότητες, πυρπολήσεις καταστημάτων προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας μας κοινωνική αναταραχή. Η πρωτεύουσα δοκιμάστηκε σκληρά από αυτού του είδους γεγονότα επί αρκετές ημέρες, με τους πολίτες να κλείνονται στα σπίτια τους φοβισμένοι και στους δρόμους να επικρατεί το χάος, η αταξία και κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές. Σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης επέδειξε αξιέπαινη στάση. Δεν περιορίστηκε σε δηλώσεις καταδίκης των συμβάντων και οδύνης για τα τεκταινόμενα, ούτε οχυρώθηκε στο δημαρχιακό γραφείο περιμένοντας να κοπάσει η καταιγίδα. Αντιθέτως, ακολούθησε το παράδειγμα άλλων δημάρχων μεγαλουπόλεων του εξωτερικού που σε ανάλογης δυσκολίας συγκυρίες έδειξαν το μέγεθος της προσωπικότητάς τους και «πήραν τα πράγματα στα χέρια τους».

Το 2001, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης Rudolph Giuliani, την ώρα που ο Πρόεδρος Bush κρυβόταν για λόγους ασφαλείας, οι υπουργοί του δεν εμφανίζονταν και όλοι τον συμβούλευαν να μην αφήσει το καταφύγιό του διότι κινδύνευε, όχι μόνο βγήκε στους δρόμους και στάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό των κατοίκων της πόλης παραμένοντας άυπνος για 36 ώρες, αλλά κάλυψε και το κενό ενημέρωσης που υπήρχε. Τα κατοπινά επαινετικά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, που έφτασαν να τον χαρακτηρίζουν «Νέο Τσόρτσιλ», αντικατοπτρίζουν το πόσο κερδισμένος βγήκε, με τη γενναία στάση του, ο Giuliani από αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Παρομοίως, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο, ο τότε δήμαρχος Ken Livingstone, σε συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων ύστερα από τα φοβερά αυτά χτυπήματα κράτησε την ψυχραιμία του, ύψωσε το ανάστημά του και κάλεσε τους συγκεντρωμένους Λονδρέζους να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να χτίσουν μια καλύτερη πόλη».

Ακολουθώντας αυτά τα παραδείγματα ο Νικήτας Κακλαμάνης βγήκε τις ημέρες των ταραχών στους δρόμους και στάθηκε στο ύψος του ως δήμαρχος. Συντόνισε από κοντά τις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και της καθαριότητας της Αθήνας. Απευθύνθηκε στους Αθηναίους με παρρησία, αμεσότητα και σαφήνεια, δίνοντάς τους οδηγίες αντιμετώπισης της κρίσης. Εμφανίστηκε στα ΜΜΕ ήρεμος, άφοβος και συγκροτημένος, περνώντας το μήνυμα ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, κοντά στους Αθηναίους, δίπλα στα συνεργεία καθαρισμού και απέναντι στους βάνδαλους. Με τη στάση του καθησύχασε τους δημότες και τους έδειξε ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε δράση για να επαναφέρει την Αθήνα στην ομαλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: