Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Το παράπονο των Δημάρχων «Είμαστε ικανοί για αρμοδιότητες, και ανίκανοι για χρηματοδότηση»! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)


Παρακολούθησα πριν λίγες ημέρες το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Ρόδο. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι συζητήσεις που τέθηκαν προς διαβούλευση και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε βάθος χρόνου. Μοναδική παραφωνία ήταν η δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τις 10+10 αλλαγές με βάση τις οποίες θα διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά η πρόταση θα περάσει. Δύσκολο το εγχείρημα!

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος του συνεδρίου ήταν η «επανεκκίνηση» της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νέα αρχή στα οικονομικά των Δήμων, νέα αρχή σε θέματα πολιτικής προστασίας. Δεν ενδιαφέρουν σήμερα τα συστήματα εκλογών τους Δήμους αλλά η οικονομική υγεία των Δήμων και η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους Δημάρχους για να μπορέσουν να έχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες, είναι αυτό που ενδιαφέρει.

Έχει λεχθεί πολλές φορές ότι οι Δήμοι είναι το πρώτο  σημείο επαφής των πολιτών με την κεντρική διοίκηση. Είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι του πολίτη και χρέος τους είναι να γνωρίζουν τα προβλήματα των πολιτών, πως τα βγάζει πέρα κάθε ομάδα, κάθε γειτονιά, κάθε οικογένεια. Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν ζουν στα γυάλινα υπουργικά κτίρια αλλά μέσα στην κοινή για κάθε Έλληνα καθημερινότητα.

Προφανώς, η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό  μέρος του τεράστιου ελλείμματος κοινωνικής πολιτικής, που δημιουργείται από προβλήματα όπως η ακρίβεια, η υγεία, η ασφάλεια και από τα  προβλήματα πολιτικής προστασίας.

Όμως, όπως τονίστηκε από όλους του συνέδρους, η κεντρική διοίκηση φροντίζει, με διάφορα τερτίπια, να αποστερεί τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται και δικαιούνται οι Δήμοι. Να μην τους στερεί όμως αρμοδιότητες!.

Η ιστορία της περικοπής των πόρων, το πρώτο μεγάλο κούρεμα το έφεραν τα πολλαπλά μνημόνια. Αλλά και η συνέχεια δεν είναι καλύτερη. Συνεχής περιστολή των κοινωνικών δομών και των κοινωνικών παροχών του κράτους. Αναπόφευκτη η μετακύλησει των ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλον, με τελικό αποδέκτη τον χειμαζόμενο πολίτη. Ούτε τους παρακρατημένους φόρους δεν επιστρέφουν!

Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την ελληνική οικονομία να δοκιμάζεται ακόμη πιο σκληρά. Μισθοί, ημερομίσθια και συντάξεις δεν φτάνουν να βγει ο μήνας για πολλούς συμπολίτες μας, ενώ οι τιμές των αγαθών στα ράφια εξακολουθούν να είναι υψηλές με αποτέλεσμα ένα συνολικό βάρος αβάστακτο για κάθε οικογένεια.

Και ο ρόλος των Δήμων, στη δύσκολη αυτή εορταστική περίοδο, είναι σημαντικός για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων των  δημοτών τους. Το κράτος θα πρέπει να γίνει οικονομικός αρωγός στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι Δήμαρχοι είναι ικανοί να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες αρκεί να υπάρχει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Η οικονομική αυτοτέλεια και η αυτονομία είναι αναγκαίες για την επιβίωση των Δήμων. Διαφορετικά ο θεσμός θα είναι "αδειανό" πουκάμισο!

 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024


 

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι ο «επικοινωνιακός χρυσός» του πολιτικού. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

"Ανάμεσα σε όλους τους Αγίους ο Αη – Βασίλης είναι ο πλέον δημοφιλής Άγιος, 

γιατί είχε τον καλύτερο επικοινωνιολόγο που επιμελήθηκε την εικόνα του".  Ήταν μια χριστουγεννιάτικη κάρτα εταιρίας πολιτικής επικοινωνίας, που άρεσε για το πρωτότυπο μήνυμα της και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα έχε επανειλημμένα αποδειχτεί ένα ισχυρό εργαλείο προβολής των πολιτικών και όχι μόνο, στην εορταστική περίοδο. Ο σύγχρονος πολιτικός «εκμεταλλεύεται» τα ΜΜΕ αλλά και κάθε γεγονός που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά. 

Πολλοί πολιτικοί επιλέγουν να προβάλλουν την προσωπική τους ζωή αποστέλλοντας κάρτες μαζί με την οικογένεια τους, σε ευτυχισμένα ενσταντανέ. Για την ιστορία,  η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα μοιράστηκε στο Λονδίνο το 1843 και έκτοτε βρίσκεται ψηλά στην επικοινωνιακή λίστα κάθε πολιτικού.

Στις ημέρες μας χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αποστολή των καρτών, φροντίζοντας να μην προσβάλουν πολίτες άλλων θρησκειών με τη ευχή «Καλά Χριστούγεννα»! Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα αποστολής ευχετηρίων καρτών με ποικίλα μηνύματα. Από «Καλές Γιορτές» και «Καλή Χρονιά» μέχρι και tips από τον  έξυπνο οδηγό πολιτικής επικοινωνίας "Ευ-Πολιτεύεσθαι" ή ακόμη και από λογοτεχνικές φράσεις. 

Η αποστολή της χριστουγεννιάτικης κάρτας είναι μια πολύ καλή ιδέα για τον πολιτικό που θέλει να διαφέρει και να προσωποποιήσει περισσότερο την επικοινωνία του με τους πολίτες. 

Μόνο προσοχή, να μην δημοσιεύσετε η στείλετε την χριστουγεννιάτικη κάρτα μέσα από τα social media και στερήσετε την ευκαιρία στους πολίτες να νιώσουν την τιμή που πήραν μια κάρτα από εσάς και  να μη νιώσουν ότι  τους «ξεπετάξατε» μέσω ενός email και μάλιστα ομαδικού!

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι πλέον παράδοση. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να επικοινωνήσετε με τους πολίτες. Μην αγνοήσετε τις ιδιαιτερότητες των πολιτών που θα τις στείλετε και της περιοχής. Δημιουργήστε ένα πρωτότυπο μήνυμα, επιμεληθείτε προσωπικά την εικόνα  και στείλτε την χριστουγεννιάτικη κάρτα πιο νωρίς από τους ανταγωνιστές σας. Διαφορετικά θα χαθεί στο πλήθος των καρτών

Φροντίστε η χριστουγεννιάτικη κάρτα σας να είναι  τόσο όμορφη και έξυπνη ώστε να κερδίσετε τις εντυπώσεις. 

Η αποστολή της χριστουγεννιάτικης κάρτας μέσω των social media χαίρει μηδενικής σχεδόν απήχησης. Περνάει απαρατήρητη!

Ο «επικοινωνιακός χρυσός» που κρύβεται σε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, απαιτεί χαρτί, εκτύπωση και αποστολή. Το κόστος μετρήστε το μέσα στα προεκλογικά σας έξοδα. 

 

Στα Συνέδρια μιλάνε πολλοί. Ποιος όμως κερδίζει τις εντυπώσεις με την ομιλία του; Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)


Τα πάντα είναι θέμα στρατηγικής και  μάρκετινγκ. Όταν είστε ομιλητής σε ένα Συνέδριο, δεν "πουλάτε" μόνο την ομιλία και το περιεχόμενο της, άλλωστε μόνο 7% ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το περιεχόμενο της, για το τι λέτε. Το υπόλοιπο ποσοστό των ακροατών ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο "πουλάτε", τον εαυτό σας. Από τη γλώσσα του σώματος, το στυλ της συμπεριφοράς σας κατά τη διάρκεια της ομιλίας και πιο συγκεκριμένα, για να «κρεμαστούν» από τα χείλη σας, θα πρέπει αυτό που λέτε να συνδυάζεται  αρμονικά με τον τρόπο που το λέτε. Πρέπει να πηγαίνουν μαζί.

Να δίνετε παράλληλα και  την εικόνα ότι " σκέφτεστε σαν καλλιεργημένος άνθρωπος αλλά μιλάτε σαν άνθρωπος του λαού" σύμφωνα με τη ρήση του Αριστοτέλη.

Όταν σχεδιάζετε την ομιλία σας, καθορίστε τους στόχους, πριν προχωρήσετε στη σύνταξη της. Ο καθορισμός των στόχων της ομιλίας βοηθά στην διαδικασία του σχεδιασμού αφού ορίζει αυτό που θέλετε να επιτύχετε είτε πληροφορώντας το κοινό είτε προσπαθώντας να το πείσετε για κάτι είτε να το διασκεδάσετε είτε να του περάσετε μηνύματα ικανοποίησης των αναγκών του.

Ένας σωστός καθορισμός των στόχων της ομιλίας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας. 

Στη συνέχεια, ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσετε την ομιλία  καθορίζει και τη νικηφόρα η μη, επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει.

Αν κάτι πάει στραβά στην εκκίνηση, δύσκολα μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια. Στα πρώτα δύο με τρία λεπτά το κοινό θα διαμορφώσει την εντύπωση του για εσάς και θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το ενδιαφέρον του για όλα όσα θα πείτε στην ομιλία σας.

Τα πρώτα λεπτά, είναι σημαντικά και θα πρέπει να αιχμαλωτίσετε το ενδιαφέρον του κοινού, να πείσετε για την ανάγκη να σας ακούσουν αλλά και να αποδείξετε την αξιοπιστία των λόγων σας.

Ο ομιλητής θα πρέπει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού γιατί κανένας δεν πρόκειται να κάτσει να ακούσει κάποιον, αν πιστέψει ότι όσα λέει δεν τον αφορούν. Αναλογιστείτε τι μπορεί να ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κοινό.

Στα δύο με τρία πρώτα λεπτά, το κοινό θα σκεφτεί «Αυτή την  ομιλία αξίζει να την παρακολουθήσω ή θα χάσω το χρόνο μου, αν παραμείνω να τον ακούσω»!

Οι τελευταίες λέξεις που θα ακούσει το κοινό σας, θα είναι αυτά που θα θυμάται. Ένας πού ισχυρός και θετικός επίλογος θα αφήσει καλή εντύπωση και θα δυναμώσει την εικόνα του ομιλητή. Ο επίλογος είναι επίσης μια ευκαιρία να δοθεί επιπλέον έμφαση στα βασικά σημεία της ομιλίας ώστε να μείνουν πιο εύκολα στη μνήμη.

Μια ανακεφαλαίωση σύντομη και περιεκτική της κεντρικής ιδέας της ομιλίας κλείνει με την πιο θετική εικόνα για τον ομιλητή.

Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε το Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με πολλούς ομιλητές. Να δούμε ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις! 

Γιατί, σημασία δεν έχει τι λες αλλά το πως το λες, σύμφωνα με τον πολύ  έμπειρο δάσκαλο ρητορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μάικλ Πάρκερ στο βιβλίο του "Πως να πουλάς τον εαυτό σου"! 

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Οι πολιτικοί "τηλε-μαϊντανοί", δεν ευδοκιμούν πια! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ - Επικοινωνιολόγος Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

Σε γνωστό σύγγραμμα επιφανούς πολιτικού αναλυτή και καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας, αναφέρεται ότι τα ίδια πρόσωπα, οι «μαϊντανοί» σε διάφορα ηλεκτρονικά Μέσα, ήταν μια επινόηση για να αποφεύγεται το αποκαλούμενο ζάπινγκ. Ο λόγος, σε όποιοι κανάλι κι αν γύριζες, τον ίδιο «μαϊντανό» θα έβλεπες, είτε  σε πρωινάδικη εκπομπή, είτε στις ειδήσεις που έπαψαν πλέον να  είναι  μακρόσυρτες συζητήσεις σε αρκετά κανάλια. Και φυσικά, και οι περισσότεροι «τηλε-μαϊντανοί»  τα γνωστά  πολιτικά πρόσωπα, που αν δεν ήταν καλεσμένοι σε πάνελ, είχαν τη δική τους εκπομπή για «φρεσκάρισμα» του προφίλ τους, ιδιαίτερα λίγο πριν την περίοδο των εκλογών.

 Οι πολιτικοί «τηλε-μαϊντανοί» εθεωρούντο προστατευόμενο είδος από τα Μέσα 

και η «καλλιέργεια» τους επιδοτείτο από τους πολίτες με την ψήφο τους σε κάθε εκλογική διαδικασία. Τώρα αν μαζί με τους πολιτικούς που αξίζαν να εκλεγούν, εκλέγονταν και διάφορες ακόμη ποικιλίες όπως «παράσιτα, βούρλα, βλήτα, και  γλάστρες» η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τους πολίτες από τα κανάλια.

Βέβαια, στην τηλεοπτική δημοκρατία όπου ζούμε ενδημεί ακόμη ένας μικρός αριθμός ειδών που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά σαλόνια μας και φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν στις τελευταίες σκέψεις μας πριν κοιμηθούμε. Κονταροχτυπιούνται φωνασκούν, «αναλύουν» με τον δικό τους τρόπο τα πάντα.!

 

Σήμερα διανύουμε μια περίοδο κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνίδιας προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία για τους λόγους εκλογής προέδρου δημοκρατίας, εθνικών θεμάτων, ακρίβειας και άλλων με αποτέλεσμα τα επικοινωνιακά επιτελεία πολιτικών και υποψηφίων πολιτικών, να επιδίδονται σε «μιντιακούς αγώνες», για να πετύχουν λίγα λεπτά αναγνωρισιμότητας των επικεφαλής τους σε εθνικής και τοπικής εμβέλειας των καναλιών.

 

Στο παρελθόν, όντως, η συγκεκριμένη συνταγή μπορούσε να αποφέρει κάποια αποτελέσματα, ωστόσο προϊόντος του χρόνου έχει αποδειχθεί ότι η μη στοχευμένη ή η υπερβολική έκθεση ενός πολιτικού στην δημοσιότητα μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Δεν προέκυψε τυχαία ο ορισμός του τηλεοπτικού μαϊντανού ή της τηλεοπτικής γλάστρας που αναφέρθηκε πιο πάνω. Στις μέρες μας μια και μόνο αποτυχημένη τηλεοπτική παρουσία, ένα γλωσσικό ολίσθημα, μπορεί να ακολουθήσει έναν πολιτικό για μια ολόκληρη ζωή.

 

Εξάλλου, τις περισσότερες φορές οι ολιγόλεπτες εμφανίσεις ενός πολιτικού, η εκκολαπτόμενου πολιτικού,  σε ενημερωτική εκπομπή εάν εκείνος δεν «προκαλέσει» με βαρύγδουπες ή προκλητικές δηλώσεις το τηλεοπτικό πάνελ, πολλά τα παραδείγματα τον τελευταίο καιρό,  δεν θα μπορέσει ούτε να αναπτύξει επαρκώς τις απόψεις του, ούτε να περάσει το μήνυμα που θέλει στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Στην καλύτερη περίπτωση θα τον αναγνωρίσουν κάποιοι άνθρωποι παραπάνω, γιατί απλά θα τον δουν στους δέκτες τους για λίγα δεύτερα, στη χειρότερη ωστόσο η παρουσία του μπορεί να αναπαραχθεί σε σατυρική εκπομπή, που αντλεί τη θεματολογία της από αυτού του τύπου τις εκπομπές. Η τηλεοπτική αρένα είναι δύσκολη και σε αυτή μπορεί να λειτουργήσει μόνο όποιος έχει και προσόντα καλού ηθοποιού. 

Η γνώση για το πρόσωπο του υποψηφίου είναι το κομβικότερο κριτήριο επιλογής και αυτή δεν ταυτίζεται πια με τα παραδοσιακά μέσα διοχέτευσης της εικόνας αλλά έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής των social media, που πρέπει να λάβει υπόψη του ο πολιτικός είτε είναι νέος είτε είναι εμπειρότερος. Ήρθε ο καιρός να ξεκαθαριστεί όχι μόνο το πολιτικό τοπίο αλλά και το τηλεοπτικό. Και ο «δημοσιογράφος – παρουσιαστής» να προσαρμοστεί χωρίς εξαλλοσύνες και φωνασκίες. Ίσως ήρθε ο καιρός για νέα για πολιτική «σαλάτα αλλά χωρίς νέους πολιτικούς "διασκεδαστές"! Με τη μοναδική γεύση της αξιοσύνης!

 

Οι σύγχρονες απαιτήσεις γύρω από μια υποψηφιότητα ενός πολιτικού ξεπερνούν την εφήμερη συμμετοχή σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ιντερνετικά Μέσα. Η σωστή ανάδειξη της υποψηφιότητας και η δόμηση του προφίλ του για να ξεχωρίσει δεν εξυπηρετείται αποκλειστικά από δύο άρθρα και δύο εμφανίσεις στην τηλεόραση ή από τα likes και τους followers στα social.Τα κριτήρια ψήφου των πολιτών έχουν αλλάξει. Είναι  πλέον σύνθετα και περίπλοκα και δύσκολα κωδικοποιούνται σε ένα άρθρο.

Άλλωστε και η σχέση των πολιτών με τα Μέσα, δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της. Πολλά από αυτά θεωρούνται κατευθυνόμενα, συστημικά και δεν πείθουν όπως παλιά με τις επιλογές τους. Η ταυτοποίηση ενός πολιτικού προσώπου με ένα τέτοιο Μέσο εγκυμονεί κινδύνους για την εικόνα του.  Μια ακόμη απόδειξη είναι ότι στις τελευταίες Εθνικές και  Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν εκλεγεί πολλά νέα πρόσωπα που δεν «πέρασαν» ούτε έξω από πόρτες των Μέσων. Απλά, «δούλεψαν» δίπλα στον πολίτη – ψηφοφόρο.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες της επικοινωνίας θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε την επικοινωνιακή στρατηγική σας και να πετύχετε το στόχο σας. 

 

Στα Συνέδρια μιλάνε πολλοί. Ποιος όμως κερδίζει τις εντυπώσεις με την ομιλία του; Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)


Τα πάντα είναι θέμα στρατηγικής και  μάρκετινγκ. Όταν είστε ομιλητής σε ένα Συνέδριο, δεν "πουλάτε" μόνο την ομιλία και το περιεχόμενο της, άλλωστε μόνο 7% ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το περιεχόμενο της, για το τι λέτε. Το υπόλοιπο ποσοστό των ακροατών ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο "πουλάτε", τον εαυτό σας. Από τη γλώσσα του σώματος, το στυλ της συμπεριφοράς σας κατά τη διάρκεια της ομιλίας και πιο συγκεκριμένα, για να «κρεμαστούν» από τα χείλη σας, θα πρέπει αυτό που λέτε να συνδυάζεται  αρμονικά με τον τρόπο που το λέτε. Πρέπει να πηγαίνουν μαζί.

Να δίνετε παράλληλα και  την εικόνα ότι " σκέφτεστε σαν καλλιεργημένος άνθρωπος αλλά μιλάτε σαν άνθρωπος του λαού" σύμφωνα με τη ρήση του Αριστοτέλη.

Όταν σχεδιάζετε την ομιλία σας, καθορίστε τους στόχους, πριν προχωρήσετε στη σύνταξη της. Ο καθορισμός των στόχων της ομιλίας βοηθά στην διαδικασία του σχεδιασμού αφού ορίζει αυτό που θέλετε να επιτύχετε είτε πληροφορώντας το κοινό είτε προσπαθώντας να το πείσετε για κάτι είτε να το διασκεδάσετε είτε να του περάσετε μηνύματα ικανοποίησης των αναγκών του.

Ένας σωστός καθορισμός των στόχων της ομιλίας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας. 

Στη συνέχεια, ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσετε την ομιλία  καθορίζει και τη νικηφόρα η μη, επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει.

Αν κάτι πάει στραβά στην εκκίνηση, δύσκολα μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια. Στα πρώτα δύο με τρία λεπτά το κοινό θα διαμορφώσει την εντύπωση του για εσάς και θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το ενδιαφέρον του για όλα όσα θα πείτε στην ομιλία σας.

Τα πρώτα λεπτά, είναι σημαντικά και θα πρέπει να αιχμαλωτίσετε το ενδιαφέρον του κοινού, να πείσετε για την ανάγκη να σας ακούσουν αλλά και να αποδείξετε την αξιοπιστία των λόγων σας.

Ο ομιλητής θα πρέπει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού γιατί κανένας δεν πρόκειται να κάτσει να ακούσει κάποιον, αν πιστέψει ότι όσα λέει δεν τον αφορούν. Αναλογιστείτε τι μπορεί να ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κοινό.

Στα δύο με τρία πρώτα λεπτά, το κοινό θα σκεφτεί «Αυτή την  ομιλία αξίζει να την παρακολουθήσω ή θα χάσω το χρόνο μου, αν παραμείνω να τον ακούσω»!

Οι τελευταίες λέξεις που θα ακούσει το κοινό σας, θα είναι αυτά που θα θυμάται. Ένας πού ισχυρός και θετικός επίλογος θα αφήσει καλή εντύπωση και θα δυναμώσει την εικόνα του ομιλητή. Ο επίλογος είναι επίσης μια ευκαιρία να δοθεί επιπλέον έμφαση στα βασικά σημεία της ομιλίας ώστε να μείνουν πιο εύκολα στη μνήμη.

Μια ανακεφαλαίωση σύντομη και περιεκτική της κεντρικής ιδέας της ομιλίας κλείνει με την πιο θετική εικόνα για τον ομιλητή.

Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε το Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με πολλούς ομιλητές. Να δούμε ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις! 

Γιατί, σημασία δεν έχει τι λες αλλά το πως το λες, σύμφωνα με τον πολύ  έμπειρο δάσκαλο ρητορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μάικλ Πάρκερ στο βιβλίο του "Πως να πουλάς τον εαυτό σου"! 

 


Σενάρια πρόωρων εκλογών στον ορίζοντα! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

Ο σύγχρονος πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος και πρακτικός. Να σκέφτεται εξίσου τις επόμενες γενιές αλλά και τις επόμενες εκλογές. Γιατί «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει ο θυμόσοφος λαός.

 Είστε πάντα έτοιμος για μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση; 

Οι διαβεβαιώσεις από τα χείλη των εχόντων την εξουσία είναι καθησυχαστικές αλλά τα πάντα αλλάζουν σε μια στιγμή. Σε μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες, λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για προφανείς λόγους ή για πολλούς ακόμη λόγους. Οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι εν ενεργεία πολιτικοί και δυσκολεύεται η ζωή των νέων υποψηφίων.

Δειλά, δειλά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές εντός του νέου έτους, δίνουν και παίρνουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής είναι πολύ εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε υποβάθμιση της πρόκλησης που έχει μπροστά του.

Είναι πολύ εύκολο να πιστέψει κανείς ότι έχει επαρκή χρονικά περιθώρια 

για να δράσει όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, ότι δεν πρέπει να βιαστεί, 

να πάει ο κόπος του και το χρήμα στο βρόντο και καλό είναι να περιμένει.

Οι έμπειροι πολιτικοί ξεκάθαρα τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επανάπαυση με την ελπίδα ότι τα πράγματα, θα πάνε κατ’ ευχήν, όπως τα σχεδιάσαμε ή τα θέλουμε. Γι αυτό κινηθείτε από τώρα.

Προετοιμαστείτε για την περίπτωση. Αναθερμάνετε σχέσεις με συνεργάτες, εντείνετε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, ξεκινήστε επαφές με το μηχανισμό του κόμματος και των media, έχετε ορθάνοιχτα τα ραντάρ της πληροφόρησης για τις κινήσεις των δικών σας, αλλά και των αντιπάλων σας.

Όταν ένα μεγάλο μέρος των εξειδικευμένων επικοινωνιολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών αναλυτών και ανθρώπων της εξουσίας, μιλά γι αυτή την πιθανότητα,  λόγω των δημοσκοπικών ευρημάτων, κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί και να παραμένει αμέτοχος.

Αυτή η απερισκεψία μπορεί να αποβεί καταλυτική στην έγκαιρη προετοιμασία σας, δίνοντας χρόνο στους αντιπάλους σας να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών δεν είναι ευχάριστη για τους περισσότερους πολιτικούς. Οι περισσότεροι κίνδυνοι πηγάζουν από το άγχος. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είναι πιο πιθανόν να κάνετε μεγαλύτερα λάθη. 

Κρατείστε την ψυχραιμία σας και αρχίστε όσο πιο νωρίς την προετοιμασία σας για μια εκλογική αναμέτρηση.

Τούτων όλων δοθέντων, όλοι εκείνοι οι πολιτικοί, νέοι και εν ενεργεία, που ευελπιστούν να κερδίσουν μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να είναι σε κατάσταση επιφυλακής ή επί ποδός εκλογών ανά πάσα στιγμή και ώρα!

Και μην ξεχνάτε. Τα  πολιτικά σενάρια κάπου εδράζονται και κάποιοι τα εξυφαίνουν!