Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Έξυπνες τεχνικές επικοινωνίας στις δημόσιες εμφανίσεις ενός πολιτικού. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις ενός πολιτικού ξεκινάνε από το πρωί, από την ώρα που θα βγει στο δρόμο μέχρι την ώρα που θα επιστρέψει, στο προσωπικό, ιδιωτικό του χώρο, στο σπίτι του.

Σε καθημερινή βάση οι πολιτικοί δίνουν εξετάσεις σε ένα δύσκολο κοινό, από αδιάφορο μέχρι απειλητικό και αρκετά ψαγμένο. Από ένθερμους ψηφοφόρους μέχρι πολέμιους. Στα μέσα επικοινωνίας αλλά και σε συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιείστε μικρές και έξυπνες επικοινωνιακές συμβουλές – τεχνικές στην καθημερινότητα των δημόσιων εμφανίσεων σας.

Ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία Υποψήφιων Προέδρων πολιτικού κόμματος.

• Αποφύγετε να μετακινείστε με πολυτελή αυτοκίνητα και με μεγάλη συνοδεία «αυλής». Μικρά αυτοκίνητα, πάντα καθαρά και πάντα συνοδηγός. Αποφύγετε να κάθεστε στο πίσω κάθισμα. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Έτσι, δείχνετε τα πόσο νομοταγής είστε.

• Δεν περιμένετε να σας ανοίξουν την πόρτα για να κατεβείτε. Ανοίγετε μόνοι σας κι αν κάποιος απ’ έξω το επιδιώξει, κλείστε την μετά μαζί του. Δείχνει σεμνότητα και φιλικότητα.

• Αν συνοδεύεστε από σύζυγο ή άλλο συγγενή, φροντίστε για την διακριτική παρουσία του. Η κομπορρημοσύνη των συγγενών των πολιτικών, επηρεάζει αρνητικά την εικόνα σας. Προσοχή, και σε πιθανή προκλητική ένδυση.

• Αν έχετε ασθενή μνήμη «χρυσόψαρου», να συνοδεύεστε πάντα από συνεργάτες σας γνωστούς για τη μνήμη «ελέφαντα». Θα σας βγάλει από τα δύσκολα αρκετές φορές. Οι πολίτες – ψηφοφόροι και ιδιαίτερα τα κομματικά στελέχη αρέσκονται να τους αποκαλείτε με τα μικρά τους ονόματα όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό.

 Να έχετε πάντα ένα καλό λόγο και για τις γυναίκες και για τους άνδρες που συναντάτε στο δρόμο ή στην εκδήλωση. Αποφύγετε χιουμοριστικές ατάκες. Δεν έχουν όλοι την αίσθηση του χιούμορ.

• Κρατείστε την ψυχραιμία σας όταν κάνετε κάποιο λάθος ή σας κάνουν μια ερώτηση δύσκολη ή ακόμη και προσβλητική. Με χιούμορ ή με μια έξυπνη ατάκα ή «γύρισμα» του λόγου μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι.

• Πάντα το «εμείς», ποτέ το «εγώ». Δείξτε το συλλογικό τρόπο της σκέψης σας και αποφύγετε να ταυτιστείτε με την εικόνα του «εγώ» στην πολιτική.

 Μιλήστε με τη γλώσσα του σώματος. Τονίστε με κινήσεις τα λεγόμενα σας, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας σας.

• Δώστε «τροφή» στους δημοσιογράφους που παρευρίσκονται. Βγάλτε ειδήσεις που θα «παίξουν» στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

• Κλείστε τη δημόσια επικοινωνία σας με το ΕΣΕΙΣ. "Εσείς είστε η δύναμη μου, η φωνή μου. Εσείς μας οδηγείτε". Στο κοινό αρέσει πάντα να είναι το κέντρο της προσοχής του πολιτικού, έστω κι αν κατά βάθος γνωρίζει ότι αυτό είναι ουτοπικό.

Οι Υποψήφιοι Πρόεδροι που σε λίγους μήνες θα κριθούν από τους πολίτες, πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι καλύτερες και πιο ξένοιαστε διακοπές είναι μετά τις εκλογές.

Πολλές ευχές για καλές διακοπές!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: