Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Η στρατηγική στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


Τα ψέματα τελείωσαν. Οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από το καλοκαίρι, ότι δεν επίκεινται πρόωρες εκλογές έδωσαν τέλος στις διαδικασίες όλων των κομμάτων, να συγκρατήσουν ψηφοδέλτια για να κερδίσουν τους πολίτες. Φτάσαμε στην αρχή του νέου χρόνου και εκλογές θα έχουμε σε λίγους μήνες. Με δεδομένο το γεγονός ότι η εκλογική μάχη θα δοθεί στο χώρο του κέντρου, ξεκίνησαν οι πρώτες αναζητήσεις κεντρώων στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την επιρροή τους σε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Να στελεχώσουν ψηφοδέλτια.

 

Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο σταθερός τρίτος πόλος του πολιτικού σκηνικού και μελλοντικός συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 

Τα σημαντικά κεντρώα στελέχη για τα ψηφοδέλτια είναι στο στόχαστρο των δύο μεγάλων κομμάτων. Ακόμη τα κομματικά επιτελεία όλων των κομμάτων, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ανανέωσης των ψηφοδελτίων με νέα πρόσωπα που θα φέρουν νέους ψηφοφόρους και θα συγκρατήσουν όσους αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων. Βέβαια, ο βασικός κορμός κάθε κόμματος παραμένει αταλάντευτα ο ίδιος και πάντα μέσα στις στενές κομματικές γραμμές. Αναπαλαίωση!

Τα λεγόμενα εξωκομματικά στελέχη στελεχώνουν κατά κύριο λόγο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας λόγω ευρύτερης αναγνώρισης του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου τους. Ποδοσφαιριστές  τραγουδιστές, δημοσιογράφοι δεν προτιμούνται στα Επικρατείας.

Από τα γνωστά σε όλους μας μητρώα στελεχών και από τις λίστες εγγραφής νέων μελών, λίγα πράγματα να περιμένουμε. Το «άνοιγμα» σε νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, είναι επικίνδυνο λόγω αντιστάσεων και αγκυλώσεων, των ήδη υπαρχόντων κομματικών στελεχών. Πέφτει άγριο «ψαλίδισμα» ακόμη και στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Αναταράξεις και αντιδράσεις προκαλούν προβλήματα λίγο πριν την έναρξη της εκλογικής μάχης. Η προσέλκυση νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το σπορ της πολιτικής μετατίθεται για μετά τις εκλογές και λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα για νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Όσον αφορά το ηλικιακό πλαφόν, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι μια και οι παλαιότεροι αρνούνται να «συνταξιοδοτηθούν» όσο οι πολίτες τους ψηφίζουν. Το σύνθημα «τόπο στα νιάτα» είναι για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Από τη στήλη Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: