Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ποιος είπε… Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος


Ποιος είπε ότι η πολιτική περιορίζεται μόνο σε δείκτες, ελλείμματα, πλεονάσματα, χρέη;

Υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος.

 

Ποιος είπε ότι το θέμα των υποκλοπών θα παραμείνει «ζωντανό» μέχρι τις εκλογές;

Λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των αρχηγών στο κοινοβούλιο έγινε στροφή στον ευρωπαϊκό χώρο και στα γεγονότα του ευρωκοινοβουλίου.

Άλλαξε άρδην η πολιτική ατζέντα.

 

Ποιος είπε ότι θα μας χαρίζουν λεφτά εσαεί, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, ελέγχους και ρήτρες; Απλά δεν θα ξανακούσουμε τη λέξη «μνημόνιο». Θα αντικατασταθεί με νέα λέξη της παγκοσμιοοιημένης οικονομίας. Αναμείνατε!

 

Ποιος είπε ότι θα καταργηθούν τα προσφερόμενα από το κυβερνών κόμμα, «καλάθια» πάσης φύσεως, με τον νέο χρόνο; Ίσως αντικατασταθούν με «τσουβάλια» επιδομάτων λόγω προεκλογικής περιόδου.

 

Ποιος είπε ότι την πολιτική ατζέντα μιας χώρας την καθορίζουν οι κυβερνήσεις ή οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις; Τις περισσότερες φορές καθορίζεται από πολιτικές προσωπικότητες εκτός των εθνικών συνόρων. Ο ξένος παράγοντας που λέμε. Να το έχουμε στα υπόψη λόγω επικείμενων εκλογών.

 

Ποιος είπε ότι αρκούν οι «φίλοι» που έχουμε στα social media, να εκλεγεί ένας υποψήφιος στις εκλογές. Η προσωπική επαφή του υποψήφιου με τον ψηφοφόρο φέρνει τη νίκη στις εκλογές.

 

Ποιος είπε ότι ο λαός θέλει "άρτο και θεάματα" και ξεχνάει τα πάντα; Και επιδόματα έχουμε και Μουντιάλ που άλλοτε θα μας γέμιζαν χαρά, σήμερα σύμφωνα με τις έρευνες, τα βλέπουμε όλα μαύρα, απαισιόδοξα. Η κάθε είδους κρίση, άλλαξε την συμπεριφορά μας. Δεν υπάρχει ελπίδα για το αύριο.

 

Ποιος είπε ότι οι πολιτικοί μας «διάβασαν» σωστά την τελευταία απογραφή; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατανομή των εδρών ανά νομό. Η επαρχία ερήμωσε, το δημογραφικό είναι κινούμενη βόμβα, για τις συντάξεις και την εθνική ασφάλεια. Και αυτοί εκεί για τις έδρες...

 

Ποιος είπε ότι η συνεργασία πολιτικών κομμάτων είναι καλύτερη από την αυτοδυναμία;

Όσοι το υποστηρίζουν, εξαπατούν τους πολίτες με την ιδέα των συμμαχιών, λόγω της δικής τους αδυναμία να κερδίσουν την πλειοψηφία. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας. Το απέδειξαν και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών με την απλή αναλογική. Πλήρης ασυμφωνία των παρατάξεων ακόμη και για τα απλά καθημερινά έργα και αποφάσεις  των δήμων.

 

Ποιος είπε ότι όσοι υποψήφιοι "πιάνουν" στασίδι στα πρωινάδικα των τηλεοράσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες εκλογής, καλά θα κάνει να δει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Η ταύτιση με τα συστημικά μέσα δεν φέρνει ούτε συμπάθειες ούτε ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: