Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ασθένεια, συμπάθεια και εκλογική εκστρατεία. - Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – επικοινωνιολόγου

 

«Σας περιμένω με αγάπη και χωρίς μάσκα, στο Lobby του νοσοκομείου για ένα ποτάκι, κουβέντα και ένα δωρεάν γρήγορο τεστ κορονοϊού». Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια πρόσκληση ενός πολιτικού με στυλ Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας του, με την άδεια γιατρών, νοσηλευτών και διάσημων λοιμωξιολόγων. Καθόλου απίθανο να τη δούμε την πρόσκληση, από τον Αμερικανό Ασθενή, υποψήφιο για επανεκλογή στο αξίωμα του Προέδρου.

Μέχρι τώρα, γνωστοί πολιτικοί καλούσαν τους ψηφοφόρους τους σε γεύματα, δείπνα ή για τσάι, με στόχο να κερδίσουν την ψήφο και την εύνοια τους. Προσκλήσεις από παραθαλάσσιες καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια πολυτελείας, αλλά και μεζεδοπωλεία, ακόμη και παιδικές χαρές. Αυτά ήταν το πολιτικό «τρεντ» της εποχής προ κορονοϊού. Με το ουισκάκι στο χέρι και τη φραπεδιά ή φρέντο αν προτιμάτε.

Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Ακυρώνονται τα πάντα. Ακόμη και οι παρελάσεις. Τα νούμερα και οι στατιστικές δημιουργούν εφιαλτικό σκηνικό σε εκατομμύρια απεγνωσμένων ανθρώπων. Ένας από τους πιο διάσημους ασθενείς, πολέμιος της μάσκας και αρνητής της ύπαρξης του κορονοϊού την «πάτησε» κατά τα κοινώς λεγόμενα. Αλλά, όπως είδαμε, μυαλό δεν έβαλε και κυκλοφορεί ενώ βρίσκεται σε καραντίνα με αυτοκίνητο, βάζοντας σε κίνδυνο όσους τον συνοδεύουν και φωτογραφίζεται χωρίς μάσκα, δηλώνοντας να μη μας φοβίζει ο κορονοϊός. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πανδημίας, αναλογιζόμενοι το εφιαλτικό σκηνικό του 19ου αιώνα, με ανθρώπους και ποντίκια να συναγωνίζονται στους λονδρέζικους υπονόμους και ο αθεόφοβος, στους πολυτελείς χώρους του νοσοκομείου, να αδιαφορεί με τα λεγόμενα του ακόμη και για τη Θεία Δίκη, τη Νέμεσις.

Εκτός κι αν η τραγωδία που έπληξε την υγεία του Προέδρου, της συζύγου του και των στενών συνεργατών του, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το γνωστό μας «περί όνου σκιάς». Εκλαϊκευμένα, πολύ κακό για το τίποτα, και στα σύγχρονα, fake news. Μας ταλαιπώρησε ειδησεογραφικά, γιατί το έπαιξε αρνητής της ύπαρξης του ιού, αλλά και ως Πλανητάρχης.

Μετά την ιχνηλάτηση των επαφών, πολιτικοί αναλυτές ξεκίνησαν να αναρωτιούνται, αν η απείθεια του Προέδρου στα μέτρα υγιεινής προστασίας, θα επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στην αρχή, σταμάτησαν ακόμη και τα στοιχήματα, μια και η τελευταία δημοσκόπηση του δείχνει να υπολείπεται του αντιπάλου του, πάνω από δέκα μονάδες. Νέες δημοσκοπήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για να μετρηθεί πόσο επηρέασε η ασθένεια του, την απόφαση το εκλογικού σώματος.

Συνήθως, η συμπάθεια λόγω  ασθένειας, δίνει εκλογικούς πόντους από λύπηση. Όμως, το περίεργο είναι ότι έγινε γρήγορα καλά, κάνει «τσάρκες» επικοινωνιακές και «μπορεί να ζητήσει ακόμη και το επόμενο ντιμπέϊτ να γίνει στην εντατική μονάδα! Άλλωστε, το κλέος του προεδρικού αξιώματος ,το απαιτεί!!!

Τραμπ είναι αυτός. Ανεξέλεγκτος. Το μόνο που καταλαβαίνει είναι, ότι στη ζωή, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θέματα υγείας μόνο όσοι έχουν εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτός έχει. Στην πλούσια Αμερική, οι φτωχοί που θα αρρωστήσουν θα πάνε σαν το «σκυλί στο αμπέλι». Γιατί οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι τσάμπα. Πληρώνονται και πληρώνονται ακριβά. Το δικό μας ΕΣΥ όσα κι αν του καταλογίζουμε, σώζει ζωές!!!

 Όσο για την πρόσκληση, τσάι και συμπάθεια στη ΜΕΘ, μη γελάτε. Με τον Τραμπ, έχουμε να κάνουμε και με μια προεκλογική εκστρατεία που διχάζει!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: