Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Στην παρούσα φάση! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

Στην παρούσα φάση, η πολιτική συγκυρία αποκαθιστάται στις πραγματικές διαστάσεις του παρελθόντος, δεδομένης της μείωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της αυξητικής τάσης των εμβολιασμένων πολιτών.

Στην παρούσα φάση, ο πολίτης ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τον μικρόκοσμο του, την επιβίωση του, το μέλλον του. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αφήγημα, εθνικό ή συλλογικό και περιορίζεται στα δικά του, τα προσωπικά του.

Στην παρούσα φάση, η αναμέτρηση, οι αντεγκλήσεις, τα χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση με τα γνωστά μας τρολς, δίνουν και παίρνουν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θύματα ακόμη και οι γυναίκες των πολιτικών μας, λόγω έλλειψης πολιτικών επιχειρημάτων.

Στην παρούσα φάση, η άσκηση της πολιτικής από το κυβερνών κόμμα, βασίζεται σε έναν μεγαλοϊδεατισμό για λόγους δημοσκοπικής υπεροχής και άκρατης υποσχεσιολογίας, για ένα ευοίωνο μέλλον. Αντίθετα, στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων, η στείρα αντιπολίτευση και η εμμονική «άρνηση» σε κάθε κυβερνητική πρόταση, αποδεικνύουν τον βαθμό απελπισίας τους για την επόμενη ημέρα.των εκλογών Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών είναι η μεγαλύτερη "απειλή" για τα σημερινά τους κοινοβουλευτικά προνόμια.

Στην παρούσα φάση, οι εσωκομματικές συγκρούσεις, ο πόλεμος φραξιών, γκρουπούσκουλων, μνηστήρων, διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Ακούγονται και γράφονται βαριές κουβέντες μεταξύ των άλλοτε συντρόφων, πριονίζοντας στην κυριολεξία το κλαδί που κάθονται. Ειδικά, στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πράγματα είναι πολύ τεταμένα.

Πραγματικά βρίσκονται άπαντες στην κόψη του ξυραφιού, διαμορφώνοντας μια εικόνα πολύ κατώτερη για να την εμπιστευθεί ο Έλληνας ψηφοφόρος. Χωρίς καθαρές θέσεις, καθαρά πρόσωπα, νέα ταυτότητα και προσγειωμένα οραματικό πρόγραμμα, εξουσία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Αν δε κάνουν το λάθος να θέσουν και θέμα ηγεσίας, τότε είναι πολύ πιθανό, να μείνουν και εκτός Κοινοβουλίου. Καλός ή κακός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στην παρούσα φάση το πιο δυνατό asset, του κόμματος, ο πιο έμπειρος πολιτικός και αποδεκτός από τους ψηφοφόρους του κόμματος του.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι κάποιες πολιτικές ιδεολογίες που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, κινδυνεύουν να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τη θέση τους παίρνουν «μεταμφιεσμένες» πολιτικές δυνάμεις, άλλων ιδεολογιών, που εκμεταλλεύονται την έκρηξη των ανισοτήτων που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση και την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των έντονων προβλημάτων της πανδημίας. Και ο "νοών νοείτω"!

 

Στην παρούσα φάση, η ρητορική για την οικονομία, στην μετά covid -19 εποχή, παίζει πρωτεύοντα ρόλο μαζί με την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, την κόπωση από τη λιτότητα των τελευταίων δέκα ετών και τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στο αύριο της Ελλάδας.

Προσώρας, το μεγάλο στοίχημα είναι τα τουριστικά έσοδα από το φετινό καλοκαίρι.

Θα γίνει η αναμενόμενη «αποσωλήνωση» της τουριστικής βιομηχανίας;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: