Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Η μαγεία της «μαγιάς» των political tips στον πολιτικό λόγο. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


 

Είναι γνωστό ότι η πολιτική δεν είναι μόνο θέαμα, εμφάνιση, γλώσσα του σώματος, κινήσεις των χεριών, φιλικοί χαιρετισμοί, "ζεστές" χειραψίες, αλλά και πολιτικό λόγος, μια αλυσίδα από έξυπνες και δομημένες φράσεις, που ξαφνιάζουν για την πρωτοτυπία και εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα του πολιτικού λόγου. Πάντα σύμφωνα με την επικαιρότητα των προβλημάτων της κοινωνίας.

Και δεν μιλάμε για τις γνωστές σε όλους μας πολιτικές  ατάκες, που άλλοτε μετατρέπουν τον πολιτικό λόγο, σε στείρα ρητορική οξύτητα, άλλοτε προκαλούν γέλωτα, παραπληροφορούν και τις περισσότερες φορές ψεύδονται ασύστολα.

Μιλάμε για μια νέα κατηγορία πολιτικών φράσεων, που λειτουργούν ως εξαιρετική μαγιά στη διαμόρφωση ενός πολιτικού λόγου, δίνοντας όγκο, βαρύτητα και περιεχόμενο. με στόχο να κερδίσουν τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων. Είναι τα tips της πολιτικής επικοινωνίας, μια κατηγορία από μόνη της, στην επικοινωνία.

Οι πολιτικοί που έχουν φάει με το «κουτάλι» την πολιτική, γνωρίζουν πολύ καλά την αξίας της "μαγιάς", στον πολιτικό τους λόγο, που προκαλείται από τη χρήση των political tips, στην επικοινωνία τους με τους πολίτες. Μια επικοινωνία, με έξυπνες φράσεις, σύντομες και με συμπυκνωμένο πολιτικό λόγο.

Τα political tips, δεν μοιάζουν με τις ατάκες στην πολιτική. Δεν χλευάζουν, δεν παραπληροφορούν, δεν χυδαιολογούν, αλλά πιστώνουν μόνο με θετικό πρόσημο τον δημιουργό, πολιτικό.

Και το κυριότερο διαμορφώνουν κλίμα στην κοινή γνώμη, γιατί «ντύνουν» θετικά όλο τον πολιτικό λόγο και λειτουργούν πολλές φορές και ως κεντρικό αφήγημα.

Η πολιτική χρειάζεται σοβαρότητα και τα political tips, με τη μαγεία της «μαγιάς», που τα διακρίνει, κρατάνε ψηλά το επίπεδο της πολιτικής και κάνουν πράξη τον λεγόμενο πολιτικό πολιτισμό.

Δικαιολογημένα αποκαλούνται «μικρά διαμαντάκια» της πολιτικής επικοινωνίας, καθορίζοντας τη βάση κάθε πολιτικής ομιλίας, συνέντευξης, δήλωσης, αφήνοντας παράλληλα το προσωπικό στίγμα, σφραγίδα κάθε πολιτικού και «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή από τα ΜΜΕ, που θα τα παρουσιάσουν.

Κυριολεκτικά, «γράφουν» ιστορία στην πολιτική καριέρα και πολλές φορές είναι το χαρακτηριστικό "αποτύπωμα" της υστεροφημίας του πολιτικού.

Τα political tips δεν είναι γενικές και προσεγγίσεις, κλισέ, ενός πολιτικού λόγου. Είναι εύκολο για ένα πολιτικό πρόσωπο να πετάει «ατάκες» σε θέματα επικαιρότητας, είναι όμως δύσκολο να «πατάει» πάνω στο στέρεο και σταθερό έδαφος ενός political tip, που θα τον βοηθήσει να πρωτοπορεί , να οδηγεί, να εμπνέει. Η πολιτική των political tips, εξελίσσεται σε πολιτική πράξη και γίνεται αντικείμενο θετικών σχολίων από τους πολίτες.

Τα tips της πολιτικής επικοινωνίας, αναδεικνύουν την νέα γενιά των σύγχρονων πολιτικών στο «Ευ Πολιτεύεσθαι», ζητούμενο, στην εποχή μας, από τους πολίτες. Η νέα γραμμή στη σύγχρονη εποχή της πολιτικής, στην μετά «ατάκας εποχή», είναι τα tips , η «μαγιά» στην πολιτική επικοινωνία κάθε πολιτικού. Αναζητείστε τα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: