Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πώς να κάνετε εντύπωση σε ένα συνέδριο με την παρουσία και την ομιλία σας



Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου, Διευθυντή της Think Politics

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει καλύτερη θεά από ψηλά. Όταν «είσαι από πάνω»! Το βάθρο του ομιλητή σε ένα συνέδριο ας πούμε.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψετε έναν χρηστικό και ευκολοδιάβαστο οδηγό που θα σας προετοιμάσει, θα σας μυήσει στα μυστικά και στις τεχνικές για μια εντυπωσιακή αλλά και αποτελεσματική ομιλία σε ένα συνέδριο. Είτε είστε ο βασικός ομιλητής, είτε ένας από τους πολλούς. Είτε μιλήσετε για 30’, είτε για 5’!
Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές.

ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ
Επιλέξτε την ώρα της ομιλίας, αν αυτό είναι δυνατόν. Προτιμήστε τις απογευματινές ώρες και λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου για διάλειμμα. Αποφύγετε τις πολύ πρωινές ώρες όπου οι περισσότεροι σύνεδροι απουσιάζουν.
Μη διαβάζετε την ομιλία σας όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι. Μιλήστε εκτός χειρογράφου βλέποντας τις σημειώσεις σας στα «κλεφτά». Έτσι, ελέγχετε το κοινό που σας ακούει και αποφεύγετε την μονοτονία του κοινού που ακολουθεί μια ομιλία που αναγιγνώσκεται όσο σημαντική κι αν είναι.
Μιλάτε απλά, καθημερινά. Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε με επιτηδευμένο πολιτικό λόγο. Αρκετοί από τους συνέδρους, μπορεί να μην σας καταλαβαίνουν.
Βάλτε ατάκες και συνθήματα στην ομιλία σας. Χρησιμοποιείστε φράσεις κλειδιά και περάστε τα μηνύματα που θέλετε. Όταν ο χρόνος της ομιλίας σας είναι περιορισμένος τονίστε ένα συγκεκριμένο θέμα που μέχρι τότε δεν έχει καλυφθεί από τους προηγούμενους ομιλητές. Μην επαναλαμβάνετε τα ίδια. Είναι κουραστικό για τους συνέδρους που σας παρακολουθούν.
Το ντύσιμο σας θα πρέπει να είναι προσεγμένο. Διακριτικό και όχι εξεζητημένο. Οι άνδρες προτιμήστε γραβάτες που γράφουν στο φακό και οι γυναίκες ζωηρά και φωτεινά χρώματα για να διαφέρουν από το μαύρο, μπλε χρώμα των ανδρών συνέδρων.
Δεν κουνάμε το δάχτυλο, δεν μιλάμε δυνατά, δεν «παίζουμε ρόλο». Είμαστε απλοί, φιλικοί, ανθρώπινοι. Δεν δίνουμε την εικόνα «καλοκουρδισμένου ρομπότ». Έχουμε επιμεληθεί τις εμφανίσεις μας πριν ανέβουμε στο βήμα, ίσιωμα γραβάτας, σφίξιμο ζώνης κλπ.
Με τη σειρά τους οι σελίδες της ομιλίας μας, και πιασμένες με συνδετήρα για να μην ανακατευτούν. Φροντίστε να έχετε έναν δικό σας άνθρωπο στην πρώτη σειρά με ένα δεύτερο αντίτυπο ομιλίας για να βγείτε από τη δύσκολη θέση, αν χάσετε μια σελίδα της ομιλίας που έχετε μαζί σας, την τελευταία στιγμή.


ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Φροντίστε να καθίσετε στις πρώτες σειρές για να σας παίρνουν οι τηλεοπτικές κάμερες αλλά και οι φωτογραφίες που βγάζουν τα Μέσα.
Χειροκροτείστε τον καθένα ομιλητή. Δείχνει ευγένεια από την πλευρά σας. Άλλωστε σε λίγο θα ‘ρθει και η σειρά σας και περιμένετε να σας ανταποδώσουν το χειροκρότημα.
Μην μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, όσο κι αν δεν σας ενδιαφέρει ο ομιλητής. Είναι και αγένεια και ασέβεια σε έναν συνάδελφο σας.

ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Είναι ευκαιρία να συναντήσετε και να γνωριστείτε με άτομα που θα ήταν δύσκολο να τους δείτε. Ανταλλάξτε με συναδέλφους σας προβληματισμούς και εμπειρίες.
Επισκεφθείτε το Γραφείο Τύπου και μιλήστε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Συνέδριο. Μιλήστε μαζί τους, δώστε τους την ομιλία σας, μάθετε ακόμη και τις κινήσεις των αντιπάλων σας.
Γίνετε ανταποκριτής των στόχων του συνεδρίου στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Δώστε συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες για τα δρώμενα του συνεδρίου.
Μην «εγκλωβίζεστε» σε μια παρέα. Κυκλοφορείστε και χαιρετήστε όσο το δυνατόν περισσότερους γνωστούς και άγνωστους. Τα συνέδρια είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αυξήσουμε τις γνωριμίες μας. Αν συνοδεύεστε από τη γυναίκα σας και δείτε να έρχεται να σας χαιρετήσει μια άλλη γυναίκα την προλαβαίνετε λέγοντας «τη γυναίκα μου την ξέρετε;». Έτσι, αποφεύγονται κακοτοπιές και δυσάρεστες εκπλήξεις.


Και το πιο σημαντικό: Φροντίστε την ομιλία σας που θα μοιραστεί να την έχετε «φτιάξει». Οι περισσότερες ομιλίες είναι φωτοτυπίες πιασμένες με συρραπτικό. Εσείς, φροντίστε να έχει χρωματιστό εξώφυλλο και να μοιάζει με ένα μικρό αλλά καλαίσθητο έντυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: