Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


Είναι γνωστή η περίφημη φράση του Ουμπέρτο Έκο ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» και δεν υπάρχουν γιατί οι δημοσιογράφοι πάνε διακοπές και δεν γράφονται άχρηστες και «ανούσιες» πληροφορίες! Δεν υπάρχουν πραγματικές ειδήσεις, ειδήσεις ποιότητας.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαψευστεί η διάσημη φράση και να περάσουμε έναν Αύγουστο κάνοντας πραγματικά διακοπές με ηρεμία, ησυχία και ανεμελιά.

Όμως, κι αυτό το καλοκαίρι, όπως και τα τελευταία, το μυαλό όλων μας γυρίζει σαν εκκρεμές, στην πιθανή νέα καραντίνα, στην αποξένωση, στο φόβο πολέμου, σε γεγονότα επικίνδυνα όπως δελτίο στην ενέργεια, έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, ακρίβεια, οικονομική ανασφάλεια και γενικά εγκλωβισμός σε προβλέψεις διλημματικές.

Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη σκληρή και επώδυνη πραγματικότητα, όπου και η πιο καλπάζουσα φαντασία ωχριά απέναντι της.

Ζούμε ένα καλοκαίρι με το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες εποχές του χρόνου, φθινόπωρο – χειμώνας που ακολουθούν και τα δεινά που θα φέρουν, σύμφωνα με τις πιο επίσημες δηλώσεις ντόπιων και ξένων αξιωματούχων. Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους και με κοινό παρονομαστή τον πολλαπλάσιο αριθμό τροφίμων Πρυτανείου.

Μπαίνουμε σε ένα μήνα, που στη χώρα μας έχουμε τις περισσότερες και πιο δραματικές ειδήσεις. Από δεκάδες φωτιές, πνιγμούς, νεκρούς στην άσφαλτο και πολλές ακόμα δυσάρεστες καθημερινές ειδήσεις. Και δεν είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία!

Μπαίνουμε σε ένα μήνα, όπου τα πολιτικά μας κόμματα «τροχίζουν» τα μαχαίρια για την παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν την ανάγκη της δικής τους ύπαρξης και γαία πυρί μειχθήτω για τη χώρα.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι επίσημες δηλώσεις των «μαυρισμένων» πολιτικών μας, γίνονται από παραλίες και τουριστικά θέρετρα και η εγχώρια showbiz, αποκαλύπτεται με τάγκα και μπραζίλ.

Τα αστυνομικά ρεπορτάζ «βρίθουν» από διαρρήξεις και κλοπές, λόγω της απουσίας των ιδιοκτητών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου, όπως λένε οι επιστήμονες επηρεάζουν τον ψυχισμό πολλών ανθρώπων, με αποτέλεσμα ακόμη και γυναικοκτονίες.

Η εγκυρότητα των ειδήσεων τον Αύγουστο περνάει μέσα από τα φίλτρα των social media. Κάθε μέρα πλήθος fake news και σοβαρές ειδήσεις που «λιώνουν» άμα τη εμφανίσει στον τοίχο του internet.Ειδήσεις που δεν αντέχουν σε καμιά κριτική!

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες να ζήσουν ένα πολύ καλό Αυγουστιάτικο διάλειμμα. Τον Σεπτέμβριο πάλι μαζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: