Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Όλα ρολόι… Του Θανάση Παπαμιχαήλ



Αμ’ έπος, αμ’ έργον, μετά από το σάλο που ξέσπασε και τα ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τα γεγονότα στον αθλητισμό και την «επανάσταση» που ήταν έτοιμη να γίνει από μερίδα οπαδών των θιγόμενων ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Πάνω από όλα η κοινωνική συνοχή και άμεσα τα αντανακλαστικά από τον Κυριάκο με νομοθετικές πρωτοβουλίες και διαγραφές.
Το γνωστό μας «dura lex sed lex», δεν χρειαζόταν να εφαρμοστεί στις ημέρες μας, με ανοιχτά τα εξωτερικά μας θέματα και με τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει την οικονομία σε «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» και την κοινωνία στην κανονικότητα, μακριά από την παραμονεύουσα αντιπολίτευση που ξαναυπόσχεται να οδηγήσει τους πολίτες στη γη της επαγγελίας!
Μια πολιτική κρίση που αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας. Άμεση αναγνώριση του προβλήματος και άμεση λύση. Διαφορετικά, θα είχαμε οπαδούς – Ταλιμπάν στα κεραμίδια, στους δρόμους και πολιτικά στελέχη του κόμματος να πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις εναντίον του επάρατου «κράτους των Αθηνών», κραδαίνοντας την απειλή της παραίτησης από το Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κόμμα.
Με μια απλή κίνηση, κλείσανε τα στόματα όλων και η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν. Όλα κύλησαν ρολόι και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
Η κυβέρνηση διάλεξε τον καλύτερο τρόπο. Κάποιοι χάνουν το πρωτάθλημα, λόγω μείωσης των βαθμών και κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Όσο για το πρωτάθλημα, όλα τα χρόνια «πέτσινο» και «πουλημένο» το ανεβοκατέβαζαν. Η άκρως εκβιαστική θέση του «κάπτεν» της Εθνικής ομάδας του 2004 δεν έμεινε αναπάντητη από τον Κυριάκο.
Όλα ρολόι κύλησαν, σε μια χώρα όπου η πολιτική είναι άμεσα συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο και αρκετές φορές αιχμαλωτίζεται από το θυμικό των τοπικών κοινωνιών, που θεωρούν την ποδοσφαιρική τους ομάδα, θρησκεία. Να μην ξεχνάμε πόσοι πολιτικοί έχουν κάνει καριέρα λόγω ενασχόλησης τους με τις ομάδες, θρησκείες για πολλούς. Και δεν είναι μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα. Παντού υπάρχουν στρατοί ψηφοφόρων και από τις λεγόμενες ευρωπαϊκές ιστορικές ομάδες.
Μόνο που εκεί τα ποδοσφαιρικά προβλήματα λύνονται από το αυτοδιοικητικό του αθλήματος και όχι από τα κράτη. Όταν ξεφύγουν τα πράγματα τα «άλλα» κράτη εφαρμόζουν το «dura lex sed lex». Αλλά είπαμε, αυτό αφορά τα «άλλα» κράτη!
Στα καθ’ ημάς, «οι λόγοι κοινωνικής συνοχής» μας υποχρεώνουν να απευθυνόμαστε με το «σεις και το σας», στους οπαδούς και στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες και να τους «χαϊδεύουμε»!
Κρίνοντας τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που ανέκυψε, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βάζαμε «άριστα δέκα» και για τη διαγραφή και για την νομοθετική ρύθμιση.
Μπορείτε να φανταστείτε, μέσα στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση από το μεταναστευτικό μέχρι το rebranding της χώρας, να έσκαγε στα χέρια της και ένα πρόβλημα από το πουθενά;
Η τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» και της καθυστέρησης, θα ήταν εγκληματική για την επιβίωση της κυβέρνησης.
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: