Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ο ρόλος της πολιτική ατάκας! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγος-Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)


Το φαινόμενο της πολιτικής ατάκας- έξυπνη φράση,tip, ως εύστοχος και συμπυκνωμένος πολιτικός λόγος έχει εδραιωθεί από την αρχαία Αθήνα και την άμεση πολιτική αντιπαράθεση. Στην Ελλάδα λίγοι είναι οι πολιτικοί εκείνοι που χρησιμοποιούν την ατάκα στην καθημερινή τους δράση για να απευθυνθούν πιο άμεσα στον απλό πολίτη. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι από τις μαχητικές ομιλίες και συγκεντρώσεις έχουμε περάσει στα προεκλογικά παράθυρα και στα debates. Εκεί που μεγάλο μέρος των συνθημάτων και της ατάκας εφευρίσκονταν αυθόρμητα στα γήπεδα, στις πλατείες και τα καφενεία ως αποτέλεσμα της άμεσης επαφής πολίτη- πολιτικού, σήμερα η πολιτική ατάκα έχει αναχθεί σε τέχνη που παράγεται (σχεδόν) αποκλειστικά στα γραφεία των απανταχού επικοινωνιολόγων αλλά έτοιμες  και στους οδηγούς πολιτικής επικοινωνίας.
Η ατάκα ή αν προχωρήσουμε λίγο παραπέρα το σύνθημα, αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα ή απλό επικοινωνιακό τέχνασμα κατά άλλους που στόχο έχει να αποτυπωθεί στη μνήμη των ψηφοφόρων. Πολλές φορές και ως προεκλογικό αφήγημα. Η ατάκα είναι η γρήγορη ή ακόμα και στιγμιαία, επίκαιρη και -φαινομενικά τουλάχιστον- αυθόρμητη απάντηση σε μια φράση που προηγήθηκε, το καλύτερο χαρτί μας που το φυλάμε για το τέλος ή που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση με κομψό και χιουμοριστικό τρόπο. Διαφέρει από το σύνθημα που είναι συνήθως ένα μήνυμα διαχρονικό και κατά το δυνατόν ουσιαστικό που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και τη βάση μιας ολόκληρης προεκλογικής εκστρατείας.

Η πολιτική των μπαλκονιών έχει μεταφερθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά ατάκα και πολιτική συνεχίζουν να περπατούν χέρι- χέρι. 
Ασφαλώς ο σωστός και πραγματικά χαρισματικός πολιτικός δεν περιορίζεται μόνο στο ατακαδόρικο ταλέντο του αλλά φροντίζει για την εικόνα του τόσο με την συμμετοχή του στα κοινά όσο και με την ενεργή πολιτική του δράση. Η ήδη διαμορφωμένη εικόνα του πολιτικού προσώπου προσδιορίζει στην αντίληψη του κοινού από ποιον μπορεί ή όχι να περιμένει την επιτυχημένη, αυθόρμητη ατάκα. Για το λόγο αυτό η ατάκα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση από τα πολιτικά πρόσωπα ανάλογα με την εικόνα τους, ώστε να είναι σε θέση να την υποστηρίξουν.

Η ατάκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ελκυστικό περιτύλιγμα του συνόλου των δραστηριοτήτων ενός πολιτικού προσώπου. Εάν η ατάκα ξεφύγει από τα όρια της προσωπικής επίθεσης και της απουσίας ουσιαστικών προτάσεων και αναχθεί σε εύστοχο πολιτικό λόγο ουσίας, είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά μάλιστα μπορεί να παρουσιασθεί ως εύληπτος, συμπυκνωμένος πολιτικός λόγος.
Αναμφισβήτητα, η ατάκα σήμερα είναι μέρος της «κοινωνίας του θεάματος» και ο πολιτικός που ξέρει να την χειρίζεται σωστά έχει στα χέρια του –στη γλώσσα του δηλαδή- ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι της ξύλινης γλώσσας των αντιπάλων του: Είναι προσιτός στο ευρύ κοινό! 
Στον Οδηγό Πολιτικής Επικοινωνίας Ευ-Πολιτεύεσθαι, θα βρείτε  δεκάδες πολιτικές ατάκες,Tips,έξυπνες φράσεις για να ξεχωρίσετε και να εντυπωσιάσετε. Από τη στήλη Χρόνια πολλά, καλές γιορτές και δημιουργικός ο νέος χρόνος 2025!!

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Πολιτεύεστε "αεί διδασκόμενοι" η στην τύχη"! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγος -Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

Ο Σωκράτης είχε πει αιώνες πριν, το διαχρονικό «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Η σοφή λαϊκή ρήση «όσο ζεις μαθαίνεις» αφορά ακόμη και θέματα που γνωρίζει κάποιος καλά, αλλά το ζητούμενο είναι πως εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Ότι ισχύει στη ζωή, ισχύει και στην πολιτική. Η πολιτική αλλάζει, οι πολιτικοί «πολιτεύονται αεί διδασκόμενοι;». Πως εφαρμόζεται από τους πολιτικούς το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» και σε πιο επίπεδο σε μια περίοδο μέχρι τις νέες εκλογές; Είναι γνωστό ότι για να κερδίσετε στις εκλογές πρέπει να κάνετε τη διαφορά. Να αφήσετε το προσωπικό σας αποτύπωμα κι ότι αυτό μετράει. Ότι κι αν κάνετε, κάντε το με την αίσθηση του επείγοντος.

 

Δεν έχετε απεριόριστο χρόνο. Ίσως να το έχετε ξαναδεί το έργο με τίτλο ΕΚΛΟΓΕΣ και σε κάποιες σκηνές να είχατε και πρωταγωνιστικό ρόλο με θετικές κριτικές – ψήφους. Φυσικά και έχετε εμπειρία και ξέρετε από εκλογικές μάχες. Θα μείνετε όμως προσκολλημένοι σε όσα ξέρετε και θα αποκοπείτε από την ορθή κατανόηση της νέας πραγματικότητας; Γνωρίζετε ότι τα παραδοσιακά μέσα βρίσκονται σε αδυναμία μεταφοράς του μηνύματος σας λόγω των νέων μέσων ;Είναι μια νέα πραγματικότητα!  Η ακόμη όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα ζητήσετε βοήθεια από φίλους, συγγενείς, αυτόκλητους αυτοχειριζόμενους επαΐοντες της επικοινωνίας; Θα αυτοσχεδιάσετε για μια ακόμα φορά; Οι νέοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εκλογές μήπως θα έπρεπε να σας βάλουν σε σκέψεις να αλλάξετε κι εσείς ανταποκρινόμενοι στα νέα πιο πολύπλοκα δεδομένα και απαιτήσεις. Να προσθέσετε και νέους υποστηρικτές σας ,  ινφλουένσερς λέγονται, ενώ παράλληλα κρατάτε και τους παλιούς "πυρήνες" των καφενείων; Να ζητήσετε την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν αληθινή επαγγελματική εμπειρία και αρκετές εκλογικές επιτυχίες να επιδείξουν. Είναι γνωστό ότι στην πολιτική επικοινωνία τις περισσότερες φορές οι «δωρεάν συμβουλές ερασιτεχνών» κοστίζουν πανάκριβα στον πολιτικό, σε σχέση με κάποιες «καλά πληρωμένες» από επαγγελματίες επικοινωνιολόγους.

 

Μην ξεχνάτε όσοι δεν θα σας ψηφίζουν είναι περισσότεροι από όσους σας ψηφίζουν. Φροντίστε να τους φέρετε κοντά σας, αξιοποιώντας τις τεχνικές της «ολιστικής σταυροφορίας», κερδίζοντας ψήφους από όσους δεν είχαν την πρόθεση να σας ψηφίσουν!

 

Τα κριτήρια επιλογής ψήφου των πολιτών άλλαξαν. Η εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και αιρετού, η επιστροφή στην (ρεαλιστική) πολιτική, η προσωπικότητα του αιρετού, η μειωμένη δύναμη της κομματικής στήριξης, είναι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά από κάθε υποψήφιο. Να εμπλουτίσετε στη μέχρι τώρα εμπειρία σας με τις νέες μεθόδους επικοινωνίας, άλλωστε ζούμε στην εποχή της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της απόλυτης ηγεμονίας του διαδικτύου καθώς επίσης και το ποια σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα διψούν να εκφραστούν. Αυτά θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε ψήφους, να νικήσετε στις εκλογές. Με νέες μεθόδους επικοινωνίας θα βελτιώσετε την εικόνα σας, την επικοινωνία με τους πολίτες και με τις προτεινόμενες εκλογικές στρατηγικές θα κερδίσετε και νέους ψηφοφόρους! Και για να κάνουμε πράξη, το πολιτεύεστε αεί διδασκόμενος σημειώστε μερικές από τις πιο σημαντικές Παγκόσμιες Ημέρες του Δεκεμβρίου που πρέπει να "εκμεταλλευτείτε" και κινηθείτε ανάλογα. 

 

Στείλτε πιο νωρίς την κάρτα ευχών για καλές γιορτές, από τους αντιπάλους σας! 

 

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Η στασιμότητα των πολιτικών κομμάτων, αυτοχειρία της πολιτικής. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

 

"Άνοιγμα" στην κοινωνία και άλλες ιστορίες για αγρίους από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Να "ιδρώσουν" τη φανέλα και να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των πολιτών και άλλες τέτοιες βαρύγδουπες παραινέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Προσοχή όμως να μη «ξεχειλώσουν» από το πολύ άνοιγμα και να μην «κρυώσουν» από τον πολύ ιδρώτα!

Παχιά και μεγάλα λόγια, από πιστούς θιασώτες μια «χαλασμένης» πολιτικής.

Απευθυνόμενοι στους μόνιμους κωπηλάτες στις κομματικές γαλέρες και σε όλα τα μέλη των πληρωμάτων, όσα τους έχουν απομείνει, τους παροτρύνουν να βγουν στην κοινωνία και ακολουθώντας την επικοινωνιακή στρατηγική «στόμα με στόμα» για να πουλήσουν την πολιτική τους πραμάτεια! Ουαί τοις ηττημένοις και αλίμονο!

Η κοινωνία περιμένει στη γωνία με απαξία, ωχαδερφισμό, αδιαφορία και απάθεια. Πολλάκις με ύβρεις και προπηλακισμούς για τις πολιτικές που έχουν φέρει τους πολίτες στη φτωχοποίηση με γεωμετρικό ρυθμό. Κι αυτό τα εκάστοτε ηχεία της πολιτικής το γνωρίζουν αλλά ακολουθούν πιστά τις εντολές όπως τα «μαντρόσκυλα» τον τσοπάνη.

Και τώρα "άνοιγμα" στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη,  στις χριστουγεννιάτικες ημέρες που πλησιάζουν.

Με προσωπικές επισκέψεις η και  μέσω των νέων τεχνολογιών μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες, τον επόμενο χρόνο φυσικά! 

Και οι πολίτες, ευτυχώς μικρό ποσοστό, που έχουν συνηθίσει τη γεύση του «κουτόχορτου» κάνουν "δήθεν" αποδεκτές τις ευχές, υποσχέσεις και εορταστικά επιδόματα από τους πολιτικούς.

Είναι μια «τυφλή» κομματική πελατεία και ένας μεγάλος αριθμός από αγκιστρωμένα ψάρια που δεν χρειάζονται δόλωμα και  θα τους ακολουθήσουν μέσα από τις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Η σημαία της νίκης του  κόμματος σηκώνεται, τα πεπραγμένα της πολιτικής γίνονται αποδεκτά ως Ευαγγέλια, από πολιτικούς αργόσχολους, κηφήνες, πυρήνες και ινφλουένσερ τελευταία!

Το αφήγημα «όσο με στηρίζεις, θα υπάρχω», είναι ο στόχος κάθε πολιτικού σχηματισμού που βασίζεται στην «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία με τους πολίτες, σύμφωνα με μελίρρυτες δηλώσεις των εχόντων τα ηνία του κόμματος.

Αυτά όλα στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι πολίτες ενώ αποστρέφονται πολλά από τα γνωστά πολιτικά κόμματα, την ημέρα των εκλογών λειτουργούν όπως οι «λωτοφάγοι» και ψηφίζουν ανελλιπώς κάθε φορά του ίδιους και τους ίδιους.

Ανάγκη ψυχιατρικής εξέτασης. Φαυλικές, κυκλικές και γνώριμες ψηφοδοσίες με κύριο γνώρισμα το «όλοι το ίδιο είναι». Γαρνιτούρα είναι τις περισσότερες φορές κάποια νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Ο κομματικός μηχανισμός όμως, δεν αφήνει "όλα τα λουλούδια να ανθίσουν" και στηρίζει πάντα τους «δικούς» του.

Η στασιμότητα στην ανανέωση των πολιτικών κομμάτων σε πρόσωπα και πολιτικές, εγκυμονεί αυτοχειρία της πολιτικής.